De Woonboot Hypotheek

veelgestelde vragen

De maximale hoogte van de hypotheek hangt van een aantal factoren af. Eén van de belangrijkste factoren is het inkomen. Naast het inkomen zijn de waarde van de woonboot en de hypotheekrente benodigd om te bepalen wat de maximaal te verkrijgen lening is.

Bij het financieren van een woonboot is het niet toegestaan om de volledige waarde te financieren. Het maximale bedrag dat geleend kan worden is 90% van de marktwaarde, wat betekent dat het verschil uit eigen middelen of overwaarde ingebracht moet worden. Naast het bedrag voor financiering zijn er andere kosten zoals overdrachtsbelasting, notariskosten, taxatiekosten, advieskosten en mogelijk kosten voor de makelaar, indien hier gebruik van is gemaakt.

Het is mogelijk om een hypotheek af te sluiten als je een schuld hebt bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Het hebben van een schuld bij het BKR kan invloed hebben op de maximale hoogte van een hypotheek. Geldverstrekkers beoordelen je kredietwaardigheid en een schuld bij het BKR kan leiden tot een lagere maximale hypotheek. Geef daarom bij het afsluiten van een hypotheek aan dat je een schuld hebt bij het BKR, zodat de adviseur je kan adviseren over de mogelijkheden en de maximale hoogte van de hypotheek kan bepalen.

Ja, het is mogelijk om uw hypotheek te verhogen, maar de mogelijkheden hangen af van de voorwaarden van de geldverstrekker. Bij ING bijvoorbeeld is het alleen mogelijk om een verhoging aan te vragen binnen dezelfde looptijd als de bestaande hypotheek voor de woonboot. Het is daarom niet meer mogelijk om een nieuwe hypotheek aan te gaan bij ING.

Nee dit is niet verplicht het is bij sommige geldverstrekkers mogelijk om een deel van de lening aflossingsvrij te financieren. Aan de hand van de geldverstrekker wordt bepaald wat hierin de mogelijkheden zijn.  

Ja, de fundering heeft gevolgen voor de hypotheek. Er kan sprake zijn sprake van een renteopslag indien de woonboot een stalen bak heeft. Bij een stalen bak geldt ook dat er een bewijs van verzekering aanwezig dient te zijn.

Nee, de geldverstrekkers die momenteel een hypotheek kunnen vestigen op woonschepen voor eigen bewoning keuren dit alleen goed indien het woonschip een vaste ligplaats heeft. Wel mag een woonschip uitvaren voor onderhoud, inspectie of als er sprake is van wijziging van de ligplaats.

Ja, energiebesparende maatregelen kunnen ook worden meegenomen bij de financiering van een woonboot. Dit kan leiden tot een financiering van maximaal 96% van de waarde van de woonboot, met een maximum van €9.000,-.

Nee, dit is niet mogelijk. Wel kunnen wij bij iedere geldverstrekker waar het mogelijk is de financiering voor u aanvragen. Er zijn maar een beperkt aantal geldverstrekkers die woonboten financieren. Ook gelden er verschillende voorwaarden per geldverstrekker.

Een woonboot is roerend goed, om deze reden is er geen sprake van een bedenktijd van 3 dagen zoals bij een normale woning (onroerend goed) wel is.  Bij woonboten geldt dus ook dat een mondelinge overeenkomst bindend is.

Bij het financieren van een woonboot zijn maar een beperkt aantal hypotheekvormen mogelijk.
Onderstaand vindt u de mogelijke hypotheekvormen op een rijtje.

  • Maandbedrag bestaat uit aflossing en rente
  • Vast bruto maandbedrag tijdens de rentevast periode
  • In beginsel minder aflossing en meer rente.
  • Hypotheek is volledig afgelost aan het eind van de looptijd
  • Maandbedrag bestaat uit aflossing en rente
  • Elk maand een vast bedrag aflossen
  • Dalende maandlasten tijdens de rentevast periode
  • Hypotheek is volledig afgelost aan het eind van de looptijd
  • Maandbedrag bestaat alleen uit rente
  • Hypotheekschuld blijft gelijk zolang je niet aflost
  • Aflossing aan het einde van de looptijd
  • Schuld staat gelijk aan verwachte overwaarde
  • Maandbedrag bestaat alleen uit rente
  • Bedoelt als tijdelijke hypotheek bij verkoop oude woning