De Woonboot Hypotheek

banken

Op deze pagina treft u in het kort een beknopt overzicht van de voorwaarden van verschillende banken. Naast de betaalbaarheid van de hypotheek, die wordt bepaald volgens de gedragscode hypothecaire financiering op basis van uw inkomen, is bij het afsluiten van een hypotheek voor een woonboot de staat en levensduur van de boot van groot belang. Dit kan namelijk leiden tot een kortere looptijd van de hypotheek, wat op zijn beurt de leencapaciteit kan verminderen.

Rabobank is al jaren dé bank voor het financieren van woonarken, woonschepen en watervilla’s. Een belangrijke voorwaarde is de verwachte levensduur van de woonboot. De hypotheek voor de woonboot kan maximaal 30 jaar lopen of maximaal tot de verwachte levensduur van de woonboot. Verder zal de waarde moeten worden gesplitst in de waarde van de woonboot en de ligplaats. De hypotheek van de ligplaats heeft een maximale looptijd van 20 jaar. De financiering mag tot 90% van de marktwaarde van de woonboot en ligplaats belast worden met een hypotheek en dient geheel te worden afgelost. De rente van de hypotheek kent een opslag bovenop het reguliere hypotheektarief van de bank.

Orange Credit is nieuw in de markt en is sinds januari 2023 begonnen met het verstrekken van hypotheken voor woonarken, woonschepen en watervilla’s. Orange Credit heeft gekeken naar de voorwaarden van de partijen die al actief zijn op de markt en heeft hierbij vooral gezocht naar verbetermogelijkheden. Zo bestaat er bij Orange Credit wel de mogelijkheid om een deel van de hypotheek aflossingsvrij te verstrekken, en mag je 100% van de lening boetevrij aflossen als je dit uit eigen middelen doet. Verder bestaat er ook de mogelijkheid om de ligplaats te financieren met een looptijd van 30 jaar. Het voordeel hiervan is dat je leencapaciteit toeneemt.  

De woonboot hypotheek Triodos

Triodos Bank is al bijna 5 jaar actief in het financieren van woonboten. Speerpunt van Triodos is wel dat ze duurzaamheid hoog in het vaandel hebben. Hierdoor accepteren ze alleen woonboten met minimaal een energielabel A en gebouwd zijn vanaf 2012. De rente heeft ook een opslag op het reguliere tarief en het energielabel is bepalend voor de rente die je zult betalen.
Looptijd hypotheek voor de woonboot en ligplaats is vaak gelijk en kan 30 jaar zijn. Maar ook bij Triodos is maximaal tot 90% van de waarde van de woonboot te financieren.

De woonboot hypotheek ABN-AMRO

ABN AMRO bank staat ook in de lijst van onze banken. Maar de bank financiert niet de standaard woonboot of woonark. Maar wel watervilla’s en waterwoningen. Voorwaarde is dat deze watervilla of waterwoning niet verplaatsbaar is en op betonpalen rust die verankerd zijn of worden aan de ondergrond, of zich deels op land en deels (drijvend) op water bevindt, In dat geval kan je een normale ABN AMRO bank hypotheek krijgen met standaard rente en dus ook aflossingsvrij.

De woonboot hypotheek ING

ING bank is sinds 2016 gestopt met het verstrekken van hypotheken op woonboten en woonarken. Indien u al een ING woonboot hypotheek heeft dan is het wel mogelijk deze te verhogen.  Dit kan tegen de reguliere rente zonder opslag. Wel is maximale looptijd van de nieuwe hypotheek gelijk aan einddatum van de bestaande lopende hypotheek.

Sinds kort komt u wellicht ook de SNS bank tegen als u opzoek gaat naar een financiering voor een woonboot hypotheek. Zelf verstrekt SNS geen woonboot hypotheken en in plaats daarvan brengen zij deze ook onder bij Orange Credit. Omdat SNS bank de gelden onderbrengt bij Orange Credit gelden hier dus dezelfde voorwaarden voor.